Cooperare și relații internaționale

 

Actualitate

 

Cooperare între mediul de afaceri județean și Consiliul Județean Sălaj pentru dezvoltare

Este vorba despre consolidarea relațiilor de cooperare interinstituțională dintre structurile asociative ale mediului de afaceri din județ, respectiv Camera de Comerț și Industrie Sălaj, Clubul Oamenilor de Afaceri Silvania, Organizația Patronilor Sălaj și Consiliul Județean Sălaj, printr-un Acord de Cooperare care a fost semnat, de către reprezentanții instituțiilor și asociațiilor amintite, vineri, 3 iulie 2020 la sediul Consiliului Județean Sălaj în cadrul unei ceremonii restrânse, dedicate acestui eveniment.

Citește mai departe ...

 

 

În atenția reprezentanților tuturor minorităților religioase, lingvistice, etnice și culturale din județul Sălaj

Programul Europa pentru cetățeni – Măsura 2.3. Proiecte ale organizațiilor civile – căutare parteneri

Laterna Magica – o organizație nonprofit din Budapesta (Ungaria) - caută parteneri pentru un proiect în cadrul Măsurii 2.3 Proiecte ale organizațiilor civile. Proiectul cu titlul ”COLORFUL EUROPE. Celebration of Minorities” se adresează grupurilor minoritare din Europa (religioase, lingvistice, etnice, culturale) pentru a consolida cetățenia activă și a promova dezbateri legate de statutul minorităților în societățile europene.

Citește mai departe ...

 

 

LANSAREA NOULUI APEL DE PROPUNERI DE PROIECTE
PENTRU PROGRAMUL LIFE AL UNIUNII EUROPENE - 2020

Dacă ai identificat o problemă de mediu sau în domeniul schimbărilor climatice în România, ai oportunitatea de a solicita finanţare pentru punerea în practică a unor soluţii prin programul LIFE al Uniunii Europene. Vă prezentăm mai jos detalii despre acest program de finanțare pentru care se pot depune propuneri de proiecte în perioada imediat următoare.

Citește mai departe ...

 

Codul de acces disponibil pe www.cjsj.ro: 120 de filme noi, foarte concise, dar pline de talent
Ediția online 2020 a Festivalului de Film de Foarte Scurt Metraj debutează vineri, 5 iunie a.c.


În toată lumea în același timp! Începând de vineri, 5 iunie până pe 14 iunie a.c. publicul interesat din 20 de țări ale lumii va putea viziona pe www.trescourt.com, cele 120 de filme de maxim 4 minute grupate în secțiunile Festivalului de Film de Foarte Scurt Metraj din acest an. Filmele competiției internaționale din acest an vorbesc cu umor sau cu sensibilitate despre singurătate și incertitudine, despre ecologie și pericolul încălzirii globale, despre îndrăgostiri, despărțiri și relații virtuale. Nu mai puțin interesante sunt însă și celelalte secțiuni tematice: Paroles de femmes – filme feminine și feministe, Familiale – selecția pentru copiii, selecția franceză sau selecția de filme decadente Trash&Glam, prezentată pentru prima dată publicului român.

Citește mai departe ...

 

Festivalul Internațional de Film de Foarte Scurt Metraj 2020 - Ediție Online

În această perioadă plină de nesiguranță, echipa Festivalului de foarte scurt metraj Très Court a avut o certitudine: aceea că festivalul trebuie să continue! Zis și făcut, cea de-a 22-a ediție a festivalului Très Court se va derula online din 5 până în 14 iunie 2020 cu ajutorul structurilor culturale din 20 de țări. În România, festivalul este coordonat de Institutul Francez din România, cu susținerea Orange, în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei. Alături de Institutele Franceze din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara, festivalul este susținut de instituții și asociații din Oradea, Baia Mare, Râșnov, Pitești, Zalău (Consiliul Județean Sălaj), Arad și Bistrița.

Citește mai departe ...

 

 

Festivalul Internațional de Film de Foarte Scurt Metraj:
ediția a 22-a, 5-14 iunie 2020 este confirmată

 

Este vorba despre confirmarea de către Consiliul județean a organizării în parteneriat cu Institutul Francez din România a celei de-a 22 ediții a Festivalului Internațional de Film de Foarte Scurt Metraj 2020, într-un format on-line, în perioada 5-14 iunie.

Citește mai departe ...

 

 

 

 

Împreună pentru promovarea României


https://www.madr.ro/comunicare/5791-participarea-romaniei-la-expozitia-internationala-saptamana-verde-2020.html

 

 

 

 

Formare în tehnici avansate de resuscitare pentru medici și asistenți medicali din Spitalul județean printr-un curs recunoscut la nivel european, proiect realizat printr-un parteneriat între Consiliul Județean Sălaj, TenarisSilcotub și Spitalul Județean de Urgență Zalău

 

24 de medici și asistenți medicali din Spitalul Județean de Urgență Zalău (SJUZ) au participat la o sesiune - pilot de formare în domeniul tehnicilor avansate de resuscitare (Advanced Life Support), organizată după o metodologie standardizată și recunoscută la nivel european.

Citește mai departe ...

 

 

Ambasada României în Italia și Consiliul Județean Sălaj, îl amintesc pe Simion Bărnuțiu
la Universitatea din Pavia (Italia)

În aceeași voință de cooperare instituțională a Ambasadei României în Italia și Consiliului Județean Sălaj, care a marcat realizarea plăcii comemorative dedicată marii personalități a istoriei, culturii și spiritualității sălăjene și românești - Simion Bărnuțiu, pe plan județean, național și european, s-a derulat și ceremonia dedicată amplasării acesteia la Universitatea din Pavia (Italia), fondată în anul 1361, acolo unde Simion Bărnuțiu a studiat între anii 1853 și 1855, luându-și doctoratul în drept.

Citește mai departe ...

 

Consiliul județean, gazda unei delegații germane pe teme economice

Joi, 26 septembrie a.c. Consiliul județean a fost gazda unei delegații economice germane reprezentantă de directoarea Secţiei Economice şi Comerciale a Ambasadei Republicii Federale Germania la București, doamna Swantje Kortemeyer, directorul General AHK România (Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane), domnul Sebastian Metz, managerul Departamentului de Membri și Formare Profesională AHK România, doamna Anca Hociotă, managerul Departamentului de Consiliere Investitori, doamna Iuliana Rusu, precum și de Coordonatorul Biroului Regional AHK Transylvania Office, domnul Vlad Tatu și Coordonatorul Germany Trade & Invest, domnul Guenter Maier.

Citește mai departe ...

 

Tuturor elevilor și cadrelor didactice un an școlar cu împliniri!
În mod particular, călduroase încurajări celor trei grupe de elevi încadrați în învățământul
dual, cadrelor didactice și operatorilor economici parteneri ai acestora!

Cel de-al doilea an de funcționare al Acordului de cooperare pentru dezvoltarea formărilor tehnice și profesionale în sectorul industrial din județul Sălaj continuă să-și atingă obiectivele propuse, într-un demers comun al partenerilor acestuia. Astfel, dacă primul an al cooperării a debutat cu o primă grupă de elevi încadrați în învățământul dual, pentru anul școlar 2019-2020 numărul acestora s-a triplat, în cel de-al doilea an al parteneriatului fiind înregistrate 3 grupe de elevi în învățământul dual (peste 40 de elevi) la solicitarea a 5 companii din județul Sălaj, respectiv SC MICHELIN ROMANIA SA, SC WEST CO IMPEX SRL, SC MENT SERVICE SA, SC SILCAR SRL, SC FIBREX CO CRASNA.

Citește mai departe ...

 

Vizita Excelenței Sale, domnul Daulet Batrashev Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în România, în județul Sălaj

În cadrul vizitei derulate în județul Sălaj, joi 27 iunie 2019 a Excelenței Sale, domnul Daulet Batrashev Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în România însoțit de către Consulul Onorific al Republicii Kazahstan la Cluj – Napoca, a avut loc o întrevedere cu autoritățile administrației publice județene și locale.

Citește mai departe ...

 

„Facem bine ca să te faci bine!”
Investigații medicale mai complexe
pentru pacienții Secției Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență Zalău

Pacienții care se adresează secției Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență Zalău vor avea acces la investigații medicale mai complexe, în urma unui proiect de dotare cu echipament medical a secției amintite, realizat de TenarisSilcotub și Consiliul Județean Sălaj în cadrul unui parteneriat care urmărește îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților.

Citește mai departe ...

 

Fii partenerul unui eveniment mondial: a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Foarte Scurt Metraj -TRÈS COURT

Alături de Institutul Francez din România și Orange, Consiliul Județean Sălaj în parteneriat cu compania Michelin România au plăcerea de a prezenta pentru prima oară în județul Sălaj – Zalău a 21a ediție a Festivalului Internațional de Foarte Scurt Metraj TRÈS COURT în data de 12 și 13 iunie a.c.

Citește mai departe ...


 

Selecționatele județene de fotbaliști ocupă locurile 3 și 4 la Turneul Internațional de Fotbal pentru Copii 2019

Citește mai departe ...

 

 

E.S. Michèle RAMIS, Ambasadoarea Franței în România salută autoritățile locale și județene și parteneriatul Proiectului de sprijin pentru o formare tehnică și profesională în județul Sălaj

Citește mai departe ...

 

 

Județul Sălaj câștigător al competiției « Orașe durabile » ediția 2019 organizat de către Ambasada Franței în România

Citește mai departe ...

 

 

 

 

 

În conformitate cu prevederile art. 91 alin. (1) lit. e) şi alin. (6) lit. a) - c) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Judeţean Sălaj are competenţa de a hotărî, în condițiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române ori străine, inclusiv cu parteneri din societatea civilă, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public judeţean. De asemenea, Consiliul Judeţean Sălaj are competenţa de a hotărî, în condițiile legii, cooperarea sau asocierea cu alte unităţi administrativ-teritoriale din ţară ori din străinătate, precum şi aderarea la asociaţii naţionale şi internaţionale ale autorităţilor administraţiei publice locale, în vederea promovării unor interese comune.

Strategia sectorială Relații internaționale și cooperare teritorială din cadrul Strategiei de Dezvoltare a județului Sălaj pentru perioada 2015-2020 aprobată prin Hotărârea Consiliului județean Sălaj Nr. 154/2016, propune în ansamblul obiectivelor stabilite, a priorităților, măsurilor expuse dar și intervențiilor și activităților specifice sferei relațiilor internaționale și cooperare teritorială, valorificarea parteneriatelor internaționale existente la nivel instituțional pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare comune prin participarea și dezvoltarea proiectelor de cooperare derulate cu parteneri instituționali din diferite state cu care România întreține relații diplomatice bilaterale, precum și a parteneriatelor internaționale existente la nivel instituțional prin proiectele derulate în parteneriat cu ambasadele, consulatele, institutele și centrele culturale ale diferitelor state cu care România întreține relații diplomatice bilaterale, precum și cu reprezentanțele organizațiilor internaționale la care România este parte.

Gradul general de diversificare, dezvoltare și intensificare al relațiilor internaționale, promovarea proiectelor de cooperare internațională care pot contribui direct la atingerea obiectivelor de dezvoltare a județului, respectiv a celor care vizează câteva sectoare cheie (sănătatea, educația, cultura, turism și patrimoniu cultural, administrație publică locală etc.) precum și promovarea județului pe plan extern, reprezintă priorități ale Consiliului Județean Sălaj în exercitarea atribuțiilor acestuia în domeniul cooperării interinstituționale și al relațiilor internaționale.

 

ACORDURI DE COOPERARE

În cadrul relațiilor bilaterale dezvoltate cu județul Nowy Sacz (Polonia) în termenii Acordului de Cooperare existent între cele două județe semnat în anul 2007 cele două județe încep să susţină şi să promoveze, cu respectarea legislaţiilor naţionale în vigoare, iniţiative menite a favoriza colaborarea stabilită prin Acord, prin schimb de informații și bune practici, în următoarele domenii: administraţie locală, dezvoltare rurală – turism, moștenire culturală și produse tradiționale, mediul de afaceri, educaţie şi politici pentru tineri, sănatate şi asistenţă socială.

Astfel pe parcursul celor peste 10 ani ai cooperării dintre cele două județe au fost realizate în parteneriat proiecte în domeniul turismului rural și a promovării moştenirii culturale – produse tradiţionale ex. “Eco-turism transfrontalier – șansă pentru dezvoltarea regiunilor” (parteneri Nowy Sacz (Polonia), Stara L’ubovna (Slovacia), Salaj (Romania), Dobrich (Bulgaria), Toscana (Italia), Unna (Germania) finalizat în anul 2011 și finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian cu un buget de peste 350 000 euro; “Patrimoniul natural şi cultural – sursa unităţii europene şi produs turistic pentru trei regiuni (judeţul Nowy Sacz – Polonia, judeţul Sălaj – România, regiunea Stara L’ubovna (Slovacia), finalizat în anul 2009 și finanțat prin Thematic Networking of Twinned Towns of the Europe for Citizens Programme.

Pe parcursul ultimilor ani ai cooperării bilaterale s-au intensificat schimburile de informații și bune practici între specialiști din domeniul turismului, sănătății și educației, precum și promovarea schimburilor culturale și sport în rândul copiilor din cele două județe înfrățite, fiind organizate vizite de observare și schimburi de informații bilaterale între specialiști în domeniiile educației și sănătății, atât în județul Sălaj (România) cât și în județul Nowy Sacz (Polonia), precum și favorizarea participării unor echipe sportive de copii la evenimente de profil din județul Nowy Sacz (Polonia) – selecționatele județene de copii participante în cadrul Turneului Internațional de Fotbal pentru copii au reușit și în ediția 2018 a Turneului să urce pe podiumul competiției internaționale (echipe participante din Polonia, Serbia, Bulgaria și România – Sălaj), ocupând locurile 2 și 3, după ce în anul 2017 au câștigat competiția.

Alte două selecționate județene de copii formate cu sprijinul Asociației județene de Fotbal Sălaj, vor participa și la ediția din anul 2019 a Turneului Internațional de Fotbal pentru copii.

În cadrul relațiilor de cooperare cu Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România – București, Consiliul județean a lansat și organizat cu sprijinul și expertiza tehnică internațională mobilizată de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România – București, Proiectul de sprijin pentru o formare tehnică și profesională în județul Sălaj în cadrul unui Acord de cooperare multilateral (21 de parteneri) fiind reprezentate instituții publice locale și centrale, mediul de afaceri local, unități școlare în vederea realizării unor acțiuni pentru dezvoltarea formărilor profesionale tehnice inițiale și continue în sectorul industrial în unitățile școlare din județul Sălaj participante în rețeaua pilot în cadrul proiectului amintit. Scopul acestuia e acela de a răspunde mai bine nevoilor de forță de muncă a rețelei de companii din județul Sălaj, într-o abordare globală care să includă toți partenerii interesați de dezvoltarea teritoriului județului Sălaj. Pe parcursul anului 2018, a fost asigurată de către Consiliul județean conceptualizarea Acordului de cooperare, coordonarea și operaționalizarea acestuia, obiectivul fixat pentru anul școlar 2018-2019 de a organiza minimum o structură de formare în județ în învățământ dual, fiind realizat (Liceul Tehnologic Mihai Viteazul Zalău - grupa învățământ dual, domeniul mecanică) iar pentru anul școlar 2019-2020 au fost organizate în cadrul consorțiului partenerial demersurile necesare pentru realizarea obiectivului aferent anului școlar amintit. De asemenea, alături de coordonarea globală a operaționalizării Acordului de cooperare, Consiliul județean a coordonat în cadrul obiectivului 2018-2019 a Acordului de cooperare amintit, axa de cooperare internațională, derulând în acest sens, în parteneriat local cu Michelin România – platforma industrială Zalău, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău și Primăria Municipiului Zalău proiectul de mobilitate internațională Jeunesse III (Tineret III) – Mobilitate internațională a Regiunii Occitanie/Pyrrénées Méditeranée (Franța) și Zalău (Sălaj, România). Proiectul a fost coordonat de către Consiliul Regional Occitanie (Franța) și cofinanțat de Ministerul pentru Europa și Afacerilor Externe din Franța a fost dezvoltat în contextul relațiilor de cooperare internațională promovate de către Consiliul județean Sălaj și cu sprijinul Ambasadei Franței la București – Institutul Francez din România, atât ca și cadru general – cel al celebrării pe parcursul anului 2019 a colaborării și prieteniei dintre România și Franța (Sezonul România – Franța 2019) și cel unui parteneriat în curs de dezvoltare în domeniul educației - cât și cel specific al acestora, cu raportare la „Proiectul de sprijin pentru o formare tehnică și calificată în județul Sălaj”.

Beneficiarii direcți ai acestui proiect de mobilitate, au fost cei 14 elevi înscriși în grupa de învățământ dual, domeniul mecanică, calificarea mecanic echipamente hidraulice si pneumatică, din cadrul Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, care s-au aflat în mobilitate pe parcursul a trei săptămâni la Toulouse, în Franța, alternând stagiile din sălile de curs cu cele practice, de observare, în companii industriale. În egală masură, un grup de elevi ai Centrului de Formare pentru Industrie (CFA) din Toulouse s-au aflat în mobilitate în județul Sălaj, fiind găzduiți pe parcursul stagiilor de formare teoretică și practică de Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău și compania Michelin.

Franceza în contextul globarizării schimburilor culturale, economice și sociale 2016-2020
2016: Parteneriat pentru redinamizarea predării și învățării limbii franceze în învățământul preuniversitar din județul Sălaj. Institutul Francez din România – Direcția Regională Cluj în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Michelin România - Platforma Industrială Zalău au lansat miercuri, 9 noiembrie 2016, programul « Franceza în contextul globalizării schimburilor culturale, economice și sociale ». Profesori de limba franceză, elevi ai liceelor și școlilor gimnaziale din județul Sălaj și părinți, dar și reprezentanți ai altor organizații partenere, au fost prezenți în sala de conferințe Porolissum a Consiliului Județean Sălaj la evenimentul de lansare a acestui program, obiect al unui Acord de cooperare semnat între cele patru organizații, pentru o perioadă de patru ani.

Contactele instituționale stabilite pe parcursul anului anterior au fost dezvoltate ca relații de cooperare interinstituționale, o misiune a Universității Lorraine, Nancy (Franța) fiind primită pe parcursul anului 2018 de către Consiliul județean, formată din specialiști ai Laboratorului de Istorie și Cultură Antică și Ev Mediu din cadrul universității franceze. Misiunea specialiștilor francezi s-a înscris în intențiile de internaționalizare a cooperării interinstituționale la nivel județean în ceea ce privește patrimoniul cultural, îndeosebi Complexul Arheologic Porolissum, precum și în cadrul proiectului “Vestigii grecești și latine la țărmul Mării Negre și pe teritoriul românesc” condus de partenerii francezi în România de mai mulți ani. Astfel, situl arheologic Porolissum și contextul regional transilvănean al acestuia (situri și muzeele din Cluj Napoca, Turda, Sarmizegetusa, Alba-Iulia) a fost punctul de interes pentru acest an al proiectului, care își propune să aprofundeze cunoștințele asupra acestei perioade (Antichitate și Ev Mediu) a istoriei României și a Europei, precum și crearea unei baze de date și a unui instrument de studiu adecvat pentru o informare rapidă și precisă a acestor vestigii ale trecutului, în mod particular importante pentru studiile clasice și moderne în Franța, în România și în Europa. Pe de altă parte, pe parcursul reuniunilor din cadrul vizitei, au fost dezbătute și convenite posibilitățile de dezvoltare ale unor axe de cooperare viitoare care să poată răspunde provocărilor gestionării patrimoniului cultural, în ceea ce privește identificarea și schimbul de bune practici pentru valorizarea sitului arheologic Porolissum atât cele referitoare la cercetarea, conservarea și protejarea acestuia, cât și din punct de vedere turistic.

REPREZENTAREA ȘI PROMOVAREA EXTERNĂ A JUDEȚULUI PE PLAN ECONOMIC, CULTURAL, TURISTIC ȘI ADMINISTRATIV

În cadrul relațiilor cu reprezentanţele străine, ambasadele şi consulatele acreditate în România și camerele de comerț bilaterale este asigurată, atât reprezentarea Consiliului Județean Sălaj în cadrul evenimentelor organizate de către acestea, cât și promovarea unor acțiuni de cooperare pe parcursul primirii și organizării unor vizite de curtoazie/de lucru precum și a unor evenimente cu caracter internațional. Astfel, pe parcursul anului 2018 a fost organizată, în parteneriat cu Instituția Prefectului – județul Sălaj, primirea Ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România și deschiderea cu acest prilej a Raftului American la Biblioteca Județeană I. S. Bădescu Sălaj.

De asemenea, urmare a emiterii Exequatur, a fost organizată vizita de prezentare și primirea la Consiliul județean a Consulului Onorific al Spaniei având drept circumscripție consulară județele Cluj, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava fiind convenite câteva axe de cooperare în ceea ce privește promovarea oportunităților de investiții ale județului Sălaj în rândul investitorilor spanioli cât și privitoare la sălăjenii din diaspora având ca țară de migrare Spania.

Relațiile de cooperare cu Camerele de comerț bilaterale a constituit una dintre prioritățile de diversificare a relațiilor internaționale la nivelul Consiliului județean fiind inițiate și intensificate relațiile de cooperare cu Camera de Comerț Româno – Germană dar și cu Camera de Comerț a României în Italia, fiind asigurată participarea la evenimente promovate de către organizații atât în țără cât și în străinătate. Pe de altă parte, cu sprijnul Camerei de Comerț și Industrie Sălaj au fost prezentate, mediului de afaceri din județ oportunități de cooperare cu firme germane interesate de piața din România, proiect promovat de către Camera de Comerț Româno Germană (2018) dar și posibilități de participare în cadrul unor misiuni economice desfășurate în străinătate print-o inițiativă a Camerei de Comerț și Industrie a României (2019).

ORGANIZAȚII INTERNAȚIONALE

Încă din anul 1997, județul Sălaj este membru al rețelei Adunarea Regiunilor Europene ale cărei obiective sunt promovarea intereselor regiunilor în Europa şi dincolo de aceasta și încurajarea / favorizarea cooperării interregionale pentru a promova schimbul de experienţă şi dezvoltarea politicii regionale.

În calitate de partener, pe parcursul anului 2018, județul Sălaj a susținut Alianța pentru coeziune care vizează susținerea unei politici puternice de coeziune a UE pentru toate regiunile după 2020, prin activități comune ale asociațiilor, părților interesate și cetățenilor din Europa. A fost semnată o Declarație de susținere a Alianței pentru coeziune în sensul asigurării unei politici de coeziune puternice pentru toate regiunile după 2020 și al rolului central pe care trebuie să-l joace în continuare politica de coeziune în viitorul Uniunii Europene, cu atât mai mult cu cât, au fost demarate dezbaterile pentru noul cadru financiar multianual al Uniunii Europene de după 2020.