“INNOVCare” Abordare inovatoare centrată pe pacient pentru furnizarea de servicii de asistență socială în condiții complexe

Cerere de propunere de proiecte “Inovații ale politicii sociale pentru sprijinirea reformelor în domeniul social”; Programul „Ocupare și inovare socială „EASI” – 2014 – 2020, componenta PROGRESS”.

Contract de finanțare: VS / 2015/0249

Perioada de implementare: 36 luni

Data începerii proiectului: 01.10.2015

Data de finalizare estimată: 01.09.2018

Partenerii proiectului:
Ministerul Sanatatii, Serviciilor Sociale si Egalitatii, Institutul pentru Servicii Sociale -Spania (liderul proiectului); Institutul Economic de Cercetare - Slovenia; Organizatia Europeană pentru Boll Rare - EURORDIS - Franta; Judetul Salaj prin Consiliul Judetean Salaj; Asociatia Prader With din Romania prin Centrul NoRo; Centrul Social de Inovare -Austria; Institutul Karolinska - Suedia; Finovatis - Franta.

Valoarea totală a proiectului: 1.994.414,72 Euro din care:
- asistență financiară nerambursabilă: 1.595.531,72 Euro

Contribuția CJSj:
- Județul Sălaj prin Consiliul Județean Sălaj: 6.280,00 Euro

Scopul proiectului:
INNOVCare (Abordare inovatoare centrată pe pacient pentru furnizarea de servicii de asistență socială în condiții complexe), abordează provocările sociale cu care se confruntă pacienții cu boli rare și lacunele constatate în coordonarea dintre serviciile medicale, sociale și de sprijin în statele membre ale Uniunii Europene.
Acest proiect finanțat de Uniunea Europeană va da glas nevoilor sociale ale persoanelor care trăiesc cu o boală rară. Acesta va sprijini statele membre ale UE și în punerea în aplicare a reformelor structurale necesare în sistemele de asistență socială prin dezvoltarea și testarea unui, model de îngrijire holistică (căi de îngrijire personalizate holistică).

De ce este acest proiect important pentru comunitatea de boli rare?
Bolile rare de multe ori nu au un tratament satisfăcător sau orice alt tratament. Ca urmare, nevoia de a furniza îngrijire integrată este esențială pentru a atenua impactul pe care o boală rară o are asupra vieții de zi cu zi a pacientului și a familiei lor. Calea de îngrijire inovativă dezvoltată în cadrul INNOVCare (modelul) presupune legătura între serviciile de sănătate, serviciile sociale și de sprijin pe care un pacient cu boală rară le utilizează zi de zi (servicii de școală, de transport, de agrement etc.), precum și asigurarea transferului de informații și expertiză între furnizorii de servicii. Calea de îngrijire inovativă (modelul) centralizează, de asemenea, coordonarea asistenței medicale printr-un Centru de Resurse pentru bolile rare și managerii de caz regionali, într-un efort de a scuti de povara de management de îngrijire persoanele care trăiesc cu o boală rară și familiile lor.

Obiectiv general:
Obiectivul proiectului îl reprezintă creșterea incluziunii sociale a pacienților cu boli rare, a rentabilității și eficienței din punct de vedere al costurilor, pentru a evita împovărarea bugetelor și pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a acestora, în conformitate cu Strategia de Dezvoltare Europa 2020.

Proiectul „INNOV-CARE” este inovator prin:

Principalele activităţi derulate de Județul Sălaj prin Consiliul Județean Sălaj în parteneriat cu Asociația Prader Willi din România prin Centrul NoRo, prevăzute în Pachetul de Lucru 6, din cadrul proiectului:

  1. Stabilirea unui parteneriat inovator pentru a asigura integrarea pe verticală a acțiunilor pilot
  2. Evaluarea calității serviciilor curente furnizate și organizarea pe orizontală a serviciilor de referință
  3. Implementarea de bune practici recomandate la nivel European identificate de Pachetul de Lucru 5
  4. Formarea de manageri de caz pe baza bunelor practici identificate în cadrul proiectului în Pachetul de Lucru 5
  5. Implementarea rețelei de integrare pe orizontală: experiență pilot de implementare a bunelor practici la Centrul NoRo și angajarea a doi manageri de caz la nivel local
  6. Evaluarea impactului schimbărilor efectuate în comparație cu valoarea inițială

Stadiul proiectului:

Echipa de proiect: (Conform Dispoziției CJSj nr. 295/10.11.2016)

Pentru informații detaliate vă invităm să vizitați:
http://ec.europa.eu/dgs/communication/services/visual_identity/index_en.htm
http://ec.europa.eu/dgs/communication/services/visual_identity/pdf/use-emblem_en.pdf

Comunicat de presă – Deschidere proiect

- Website: http://innovcare.eu/

- Logou-ul proiectului INNOVCare:

Intâlnirea inițială de la Madrid din cadrul proiectului (19 - 21 iulie 2016)