Complexul Arheologic Porolissum

www.porolissumsalaj.ro

Complexul Arheologic Porolissum este unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România. Castrul de la Porolissum, cel mai nordic punct de aparare al Daciei Romane, se află în aria satului Moigrad-Porolissum, comuna Mirşid, pe dealul Măgura Pomăt, la o altitudine de 504 m.

In anul 106 d.Hr. la inceputul celui de-al doilea razboi impotriva dacilor, Imparatul roman Traian a infiintat un punct fortificat pentru a apara principalul loc de trecere prin Muntii Meses. Constructia initiala, din lemn, cu fundatii de piatra, gazduia aprozimativ 5000 de soldati. Mai tarziu, fortificatia a fost marita si reconstruita din piatra, cu ziduri, valuri si santuri de aparare dar si mai multe castre mici.

In timpul imparatului Septimiu Severus orasul a primit statut de municipiu, ceea ce oferea conducatorilor si negustorilor posibilitatea sa lucreze independent. Plecarea romanilor a avut loc in anul 271 d.Ch, insa, conform dovezilor istorice pastrate, Complexul Arheologic Porolissum a continuat sa fie locuit, timp de mai multe secole de la data plecarii.

La iesirea din localitatea Moigrad-Porolissum, pe partea stanga a drumului, spre zona complexului, apare Magura Moigradului, unul dintre vulcanii din zona Salajului stinsi in era geolologica. Platoul superior al Magurii, este usor accesibil. La intrarea in Complexul Arheologic Porolissum, prin Porta Praetoria, pe partea dreapta se afla ruinele unui turn din piatra (burgus), in apropierea caruia inca mai poate fi observata constructia care avea destinatie vamala.

Aici se realiza controlul traficului comercial, pentru a preveni ca arme, metal etc, sa ajunga in mainile inamicilor. Din acest punct, se continua cu „Terasa sanctuarelor” de la Porolissum, loc unde a fost descoperita, intre anii 1939 – 1940, o portiune de drum roman pavat cu lespezi de piatra. Pe unele suprafete pot fi observate si astazi urmele carelor romane ce coborau din zona orasului. Partea stanga a drumului atrage atentia cu cladiri partial reconstruite, printre care templul dedicat zeului Liber Pater; din ruinele vechiul templu se ridica una dintre cele mai vechi basilici crestine, cunoscute in aceasta parte a Europei. In fata zidului de pe latura nordica a castrului au fost cercetate si restaurate partial mai multe cladiri care apartin vicus-ului roman – asezare cu statut rural care s-a dezvoltat in jurul castrului de pe Dealul Pomat. Continuind drumul vom observa amfiteatrul roman, locul unde se organizau spectacole, lupte de gladiatori, acrobatii, jocuri scenice. Amfiteatrul Complexului Arheologic Porolissum este o constructie emblematica, o replica a Colosseumului din Roma si are o capacitatea de 6000 de locuri.

Astazi spectacole pot fi vazute cu ocazia festivalurilor pe care complexul le gazduieste: „Festivalul Roman Zalau - Porolissum” sau „Porolissum Fest”.

Localizare: Complexul Arheologic Porolissum se afla in satul Moigrad-Porolissum, comuna Mirsid, judetul Salaj, la 13 km distanta de municipiul Zalau si la 14 de orasul Jibou; aici se ajunge pe DJ 191C Zalau – Ortelec – Moigrad – Porolissum sau pe DJ 108A Jibou – Prodanesti – Creaca, apoi pe DJ 191C Brebi – Moigrad – Porolissum.

Coordonate GPS: 47.183136, 23.154262

 

Joomla Templates by Joomla51.com