Vizită de lucru a directorului A.D.R Nord-Vest la Consiliul Județean Sălaj

Modernizarea sistemului sanitar, amenajarea unui parc industrial, investițiile în infrastructura rutieră, precum și dezvoltarea turismului au fost principalele teme abordate în cadrul întâlnirii de lucru pe care președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a avut-o marți, 16 noiembrie, cu directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Marcel Ioan Boloș. La întâlnire au fost prezenți și vicepreședintele CJ Sălaj, Szilágyi Róbert István, directorul Direcției Investiții și Programe Publice, Lavinia Ghilea, precum și specialiști în atragerea fondurilor europene de la ADRNV.

Discuțiile s-au concentrat pe identificarea proiectelor pentru care administrația județeană ar putea obține finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2021-2027, respectiv Programul Operațional Sănătate 2021-2027.

"Este esențial să profităm de fiecare oportunitate de finanțare pe care o avem la dispoziție pentru a dezvolta Sălajul, iar fondurile europene din perioada de programare 2021-2027 sunt o șansă pe care nu trebuie să o ratăm. Am discutat cu domnul Marcel Boloș despre proiectele la care lucrăm și stadiul lor, despre cum putem maximiza șansele de a atrage bani europeni și am primit asigurări că ADRNV ne va sprijini demersurile. Unul dintre obiectivele administrației județene este să creștem rata de absorbție a fondurilor europene, pentru a derula cât mai multe investiții în acord cu nevoile comunității și ale mediului de afaceri. Tocmai de aceea, la deschiderea noilor axe de finanțare, trebuie să fim pregătiți cu proiecte mature", a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

În domeniul sănătății, cele mai importante proiecte pregătite în vederea depunerii spre finanțare prin Programul Operațional Sănătate se referă la extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate, a Blocului Operator, construcția unui heliport, a unui centru oncologic, precum și reabilitarea, modernizarea și extinderea Secției Recuperare.

"Ne dorim să dezvoltăm sistemul de sănătate din județ, pentru a asigura cetățenilor accesul la servicii și proceduri medicale compexe și ireproșabile, în spații sigure, adecvate desfășurării actului medical și dotate cu aparatură de ultimă generaţie", a punctat președintele CJ Sălaj.

La capitolul promovarea patrimoniului cultural și a turismului, administrația județeană își propune să acceseze fonduri prin ADRNV pentru punerea în valoare a Complexului Arheologic Porolissum.

Un alt proiect important discutat cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare vizează înființarea unui parc industrial, o investiție esențială pentru dezvoltarea economică a Sălajului.

În ceea ce privește reabilitarea infrastructurii rutiere, lista include o serie de drumuri județene, printre care Drumul Meseșului (DJ 108N: limită județ Cluj – Petrindu – Tămașa – Cuzăplac – Almașu – Băbiu – Mesteacăn; DJ 108A: Bogdana – Buciumi – Agrij – Românași (DN 1F); DJ 108R: DN 1F – Treznea – Agrij), DJ 108F: Șimleu Silvaniei (DN 1H)-Măeriște-Moiad-Sărmășag-Chieșd-lim. jud. Satu Mare, DJ 108S: Rus – Simişna – Hăşmaş – Ceaca – Ciureni – Zalha – Vârteşca – Bezded – Cernuc (DJ 108B), DJ 110B: Șimleu Silvaniei (DN 1H)-Ilișua-Lompirt-DN 1F-Sărmășag-Derșida-Bobota-Zalnoc-Camăr (DJ 109P), DJ 109P: DN 1H-Halmășd-Cerîșa-Cosniciu de Jos-Ip-Zăuan Băi-Camăr și DJ 109R: DN 1G (Chendrea) - Gălpâia - Romita (DJ 108A).

 

Tipărire