Page 23 - Județul Sălaj - prezentare
P. 23
RO
Consiliul Județean Sălaj
www.cjsj.ro
Acestora li se alătură Grădina Botanică “Vasile Fati”
(Jibou), cu superba sa gradină japoneză, precum și
cu varietatea și bogăția de plante exotice găzduite
în sere, de la impozanții palmieri la delicatele orhi-
dee, 23 de acvarii cu apă dulce și sărată, ce reunesc
sute de pești exotici, sectorul paleontologic, secto-
rul zoologic, sectorul dendrologic și în miniatură
Muntele Fuji care veghează peste întreaga zonă.
“Stânca Dracului”, Hida
Resursele patrimoniului natural al județului invită să ne
bucurăm de frumusețea naturii pure și propun descoperi-
rea unor experiențe autentice date de formele de relief și
particularitățile peisajului. Astfel, rezervații naturale pei-
sagistice - Rezervația Peisagistică “Stanii Clițului” (Cliț),
Grădina Zmeilor - singura rezervație naturală și peisagistică
de acest gen din lume - și Peștera (Gîlgău Almașului),
36
Stânca Dracului (Hida), Rezervația Naturală “Poiana cu
Narcise” (Răcîș) dar și Mlaștina de la Iaz ori Rezervația
Izvoarele Barcăului (Tusa), Peștera Măgurici (Răstoci),
Calcarele de la Rona și Rezervația Naturală “Balta Cehei” Grădina Botanică “Vasile Fati”, Jibou
(Cehei) cu păduri, luminișuri, iazuri, dar și cu pajiști, cu
floră și faună specifică, invită să le descoperi.
Băile Boghiș (Boghiș) cu bazine moderne cu ape
minerale sulfuroase, sodice, bicarbonatate, io-
Rezervația peisagistică Tusa - Barcău, Tusa durate, clorurate și termale cu temperatura de
+42 °C se alătură celorlalte invitații în a descoperi
experiențe de neuitat călătorului în Sălaj.
Băile Boghiș, Boghiș
Diversitatea multietnică și multiculturală a Sălajului oglindită în patrimoniul cultural al județului, lansează o altă
invitație pe cât de autentică pe atât de îndrăzneață - cea a unei incursiuni gastroturistice, ce păstrează ea însăși
aromele acestei diversități culturale sălăjene. Incursiunea gastroturistică poate începe prin tururi ale fermelor
de capre, cu degustări ale produselor specifice și poate continua cu degustarea altor produse tradiționale din
carne de porc oferite de fermele de profil ori a podgoriilor și cramelor sălăjene - Podgoria Silvania cu vinurile
spumante “Silvania”, realizate prin metoda tradițională Champenoise, maturate lent ori Crama din Carastelec,
printre produsele sale regăsindu-le și pe cele realizate după metode tradiționale, neschimbate din secolul al
XVII-lea sau cea din Camăr unde viile sunt cultivate într-un climat răcoros dincolo de Paralela 47. Pe lângă turu-
rile prin fermele și podgoriile sălăjene, degustărilor produselor tradiționale oferite de către acestea, li se alătură
o altă provocare - apicultura, o îndeletnicire din cele mai vechi timpuri, iar o “vânătoare” a stupinelor sălăjene
reprezintă cu siguranță, o experiență autentică pe care turiștii o pot trăi doar în Sălaj.
22
36 www.turismzalau.ro