Page 24 - Județul Sălaj - prezentare
P. 24
Consiliul Județean Sălaj
www.cjsj.ro
Aici avem posibilitatea de a degusta și a cumpăra produse
unice și cu proprietăți curative cunoscute de mii de ani.
Polen crud de păducel, salcâm sau măr, păstură, propolis
și derivate, diverse amestecuri apicole, lăptișor de matcă
sunt doar câteva din produsele ce se vor descoperite pe
parcursul acestor tipuri de trasee unde ne putem familiari-
za cu universul apicol și ne este oferită garanția calității pro- Mâncare tradițională, Sălaj
duselor apicole (mai multe informații se pot găsi în harta Astfel, dacă dorim o experiență culinară picantă,
turistică a județului Sălaj - https://salaj-county.map2web. preparatele culinare ungureşti din carne de porc
eu/. gătite sau afumate cu boia şi ardei, reprezintă cea
Produse apicole, Sălaj mai potrivită alegere. Tradiționalul gulyás unguresc,
care a fost adoptat şi de populaţia românească
şi de alte etnii din zonă, apoi papricaşul, un pre-
parat specific bine condimentat cu ardei iute şi
boia, pregătit cu carne de porc şi pasăre, se alătură
bucătăriei slovăcești - o altă savoare a bucătăriei
Sălajului, concentrată în special în Munții Plopișului
și binecunoscută prin vestitul polesnyak, o plăcintă
din cartofi răzuiți, prăjită și servită cu unt și
smântână.
Bucătăria românească, aşa cum este reflectată
în zonă, folosește condimente oarecum comune -
sare, piper şi boia, pătrunjel, pentru mirosul şi gus-
tul său plăcut, atât la supe şi ciorbe, cât și la tocane,
în foarte multe reţete regăsindu-se, din belşug,
ceapa şi usturoiul. O altă mâncare, prezentă și în
Astfel, adevărat mix de culturi și ingrediente, savori și Sălaj, este reprezentată de vestitele sarmale, iar in-
arome, Sălajul păstrează bucătăria clasică românească, gredientele locale, ce se regăsesc și sunt cultivate
îmbinată cu specialităţile regiunii transilvănene, gastrono- în propria gospodărie sunt cele care dau specifici-
mia județului fiind la fel de variată ca şi minorităţile etnice tatea aparte rețetelor gătite tradițional, în Sălaj.
ce trăiesc în aceste locuri. Mâncărurile tradiţionale din Una din preocupările de bază a sătenilor sălăjeni -
vremea dacilor şi romanilor, chiar dacă au suferit adaptări pomicultura, cultura prunului în principal, dar și a
de-a lungul timpului, se îmbină astăzi în mod armonios mărului, nucului, părului, gutuiului asigura traiul de
cu bucătăria ungurească - bogată şi diversificată, dar și cu zi cu zi a acestora. Prunele bistrițe (n.n. soi de prun)
reţetele culinare evreieşti din zonă. sunt și astăzi transformate în apreciata silvoiță, pe
În vremuri nu demult trecute, nu exista eveniment - nuntă, când toate celelalte fructe, sunt sursă pentru cel
botez sau înmormântare - repere principale mai ales în mai emblematic produs al Sălajului: Pălinca de
viața satului românesc - la care cele mai vestite bucătărese Sălaj. Produsă aproape în fiecare gospodărie din
-socăcițele, așa cum sunt acestea cunoscute în județul Sălaj, din prune, mere, pere, gutui, cireșe ama-
Sălaj-, să nu fie invitate să gătească specialitățile atât de re și râvnită aproape în fiecare gospodărie din
cunoscute, de pe masa celor prezenți. În Sălaj, aceste România și nu numai, acest aperitiv, produs prin
experiențe încă pot fi trăite, la țară păstrându-se aceste metode tradiționale, ”deschizător de drumuri” și
obiceuri. Rețetele transmise mai ales prin viu grai, se pot experiențe culinare noi, este unul din atributele de
regăsi în profunzimea satului sălăjean, așteptând să fie des- identitate ale Sălajului.
coperite de turiștii care poposesc pe aceste meleaguri. Pălinca de Sălaj
Mâncare tradițională, Sălaj
23