Page 24 - Județul Sălaj - prezentare
P. 24

Consiliul Județean Sălaj
                    www.cjsj.ro
               Aici avem posibilitatea de a degusta și a cumpăra produse
               unice  și  cu  proprietăți  curative  cunoscute  de  mii  de  ani.
               Polen crud de păducel, salcâm sau măr, păstură, propolis
               și derivate, diverse amestecuri apicole, lăptișor de matcă
               sunt doar câteva din produsele ce se vor descoperite pe
               parcursul acestor tipuri de trasee unde ne putem familiari-
               za cu universul apicol și ne este oferită garanția calității pro-  Mâncare tradițională, Sălaj
               duselor apicole (mai multe informații se pot găsi în harta   Astfel,  dacă  dorim  o  experiență  culinară  picantă,
               turistică a județului Sălaj - https://salaj-county.map2web.  preparatele  culinare  ungureşti  din  carne  de  porc
               eu/.                                                   gătite sau afumate cu boia şi ardei, reprezintă cea
                                                 Produse apicole, Sălaj  mai potrivită alegere. Tradiționalul gulyás unguresc,
                                                                      care  a  fost  adoptat  şi  de  populaţia  românească
                                                                      şi de alte etnii din zonă, apoi papricaşul, un pre-
                                                                      parat  specific  bine  condimentat  cu  ardei  iute  şi
                                                                      boia, pregătit cu carne de porc şi pasăre, se alătură
                                                                      bucătăriei slovăcești - o altă savoare a bucătăriei
                                                                      Sălajului, concentrată în special în Munții Plopișului
                                                                      și binecunoscută prin vestitul polesnyak, o plăcintă
                                                                      din  cartofi  răzuiți,  prăjită  și  servită  cu  unt  și
                                                                      smântână.
                                                                      Bucătăria  românească,  aşa  cum  este  reflectată
                                                                      în zonă, folosește condimente oarecum comune -
                                                                      sare, piper şi boia, pătrunjel, pentru mirosul şi gus-
                                                                      tul său plăcut, atât la supe şi ciorbe, cât și la tocane,
                                                                      în  foarte  multe  reţete  regăsindu-se,  din  belşug,
                                                                      ceapa şi usturoiul. O altă mâncare, prezentă și în

               Astfel,  adevărat  mix  de  culturi  și  ingrediente,  savori  și   Sălaj, este reprezentată de vestitele sarmale, iar in-
               arome,  Sălajul  păstrează  bucătăria  clasică  românească,   gredientele locale, ce se regăsesc și sunt cultivate
               îmbinată cu specialităţile regiunii transilvănene, gastrono-  în propria gospodărie sunt cele care dau specifici-
               mia județului fiind la fel de variată ca şi minorităţile etnice   tatea aparte rețetelor gătite tradițional, în Sălaj.
               ce  trăiesc  în  aceste  locuri.  Mâncărurile  tradiţionale  din   Una din preocupările de bază a sătenilor sălăjeni -
               vremea dacilor şi romanilor, chiar dacă au suferit adaptări   pomicultura, cultura prunului în principal, dar și a
               de-a  lungul  timpului,  se  îmbină  astăzi  în  mod  armonios   mărului, nucului, părului, gutuiului asigura traiul de
               cu bucătăria ungurească - bogată şi diversificată, dar și cu   zi cu zi a acestora. Prunele bistrițe (n.n. soi de prun)
               reţetele culinare evreieşti din zonă.                  sunt și astăzi transformate în apreciata silvoiță, pe
               În vremuri nu demult trecute, nu exista eveniment - nuntă,   când toate celelalte fructe, sunt sursă pentru cel
               botez  sau  înmormântare  -  repere  principale  mai  ales  în   mai  emblematic  produs  al  Sălajului:  Pălinca  de
               viața satului românesc - la care cele mai vestite bucătărese   Sălaj.  Produsă  aproape  în  fiecare  gospodărie  din
               -socăcițele,  așa  cum  sunt  acestea  cunoscute  în  județul   Sălaj,  din  prune,  mere,  pere,  gutui,  cireșe  ama-
               Sălaj-, să nu fie invitate să gătească specialitățile atât de   re  și  râvnită  aproape  în  fiecare  gospodărie  din
               cunoscute,  de  pe  masa  celor  prezenți.  În  Sălaj,  aceste   România și nu numai, acest aperitiv, produs prin
               experiențe  încă  pot  fi  trăite,  la  țară  păstrându-se  aceste   metode  tradiționale,  ”deschizător  de  drumuri”  și
               obiceuri. Rețetele transmise mai ales prin viu grai, se pot   experiențe culinare noi, este unul din atributele de
               regăsi în profunzimea satului sălăjean, așteptând să fie des-  identitate ale Sălajului.
               coperite de turiștii care poposesc pe aceste meleaguri.   Pălinca de Sălaj

                                             Mâncare tradițională, Sălaj













                                                                                                                23
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29